EMS ZONA

PREDNOSTI EMS TRENINGA I KOME JE NAMIJENJEN

Samo 20 minuta EMS treninga stimuliše sve velike mišićne grupe kao i duboka mišićna tkiva, često zanemarena treningom u teretani.

Može se koristiti za treninge koji za cilj imaju mršavljenje, eliminaciju celulita, jačanje mišića ili oporavak od povreda.

Efikasan i bezbedan način uz minimalni utrošak vremena. To se naročito odnosi na ljude koji imaju manjak vremena i žele da na pravi način unaprede svoju fizičku spremu.

Uz pomoć profesionalnih trenera za održavanje kondicije je dovoljno samo 20 minuta nedeljno, dok je za značajnije rezultate preporučljivo trenirati dva do tri puta nedeljno.

 

INDIKACIJA ZA PRIMENU EMS

  • jačanje muskulature (neaktivnost)
  • oporavak mišićnog vlakna (posle povreda, trudnoće)
  • eliminacija celulita
  • kao obavezna dopuna terapiji smanjivanja “depoa sala“.

Elektrostimulacijom  postižemo mišićnu kontrakciju, električnim impulsom emitovanim iz aparata koji se naziva elektromišićni stimulator. Pošto nerv reaguje na električni impuls,  zadatu informaciju prenosi na najbliži mišić, koji se onda kontrahuje

Kod napora mišića (fizička aktivnost) jača vlakna preuzimaju funkciju slabijih vlakana. Jača vlakna pri određenom zadatku kompenzuju napor, tako da vremenom slabija vlakna gube svoju funkciju.

EMS jača linearno sve mišićne komponente električnim impulsom. Sva vlakna trpe jednako opterećenje i nema kompenzacije.

Pravilnim stimulisanjem, stručnom postavkom elektroda misšićno tkivo budimo, vraćamo mu tonus, funkciju, forsiramo. Prednost EMS je rad svih mišića u aktiviranoj zoni u isto vreme, što vežbom nije moguće.

Međutim, vežbanje je nezamenjivo jer dolazi do pomeranja zglobova, istezanja mišića i tetiva, mogućnost postizanja boljih rezultata u vidu snage, brzine, mase i izdržljivosti.

Ako osoba ne želi da vežba ovo je odličan način da se aktiviraju mišići, da se zategnu, da se održi dobar položaj tijela itd. Kod neaktivnosti najviše stradaju mišići najširi u prostiranju – stomačni, sedalni, oni se tanje, gube obim i elastičnost

Eliminacija celulita, kao tvrde tvorevine oko mišića, dovodi do mišićne mlitavosti jer se gubi stari pojas koji mu je bio potpora. Zauzimao je  zone iznad mišića, između mišićnih grupa i bio unutar njih. Oštećenje mišića zavisi od stepena ugroženosti i lokalizacije celulita.

Pomoću EMS vraćamo mišiće u normalno stanje, zatežemo ih, eliminišemo zaostali celulit i višak tečnosti.

Takođe, zahvaljujući EMS postižemo finalni efekat u lijepom izgledu tkiva.

Tretiranjem centralnog dela (stomak) EMS, osoba troši energetski najviše sa aktivirane zone. Smanjuje se osećaj gladi jer se tretiraju određene akumpukturne tačke na stomaku. Efekat je u manjem obimu centralne zone stomaka i bokova.